مفاهیم: دورکاری چیست؟
دورکاری یک نوع مدیریت جدید در کشور محسوب و در این طرح یک ارتباط جدید بین کار و کارمند و کارمند با مدیر اجرا میشود؛ به طوریکه کارمند به جای اینکه در اداره حاضر شود و کار را انجام دهد، کاری که برایش تعریف شده را در خانه انجام میدهد و مدیر به جای اینکه کارمند را در اداره نظارت کند، این کنترل از طریق فرایندهای الکترونیکی از داخل خانه انجام میشود.
صاحبنظران بر این باورند که، دورکاری مزایای بسیاری دارد، در حال حاضر و براساس سیستم موجود کارکنان دولت باید راس ساعت خاصی در محل کار خود حاضر شوند و راس ساعت خاصی نیز به منازل خود بازگردند که این رویه علاوه بر هزینههای بالا وقت افراد را نیز هدر میدهد.
در دنیای پیشرفته امروز دورکاری یکی از روشهای مدرن کار کردن است و با توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و فراگیرشدن امکانات بسیاری از جمله اینترنت پرسرعت و ارزان، تلفن همراه، تلهکنفرانس، رایانههای پرقدرت شخصی و شبکههای بیسیم، به سرعت در حال توسعه و گسترش است.
به اعتقاد کارشناسان، افزایش روزافزون مسافرتهای درون شهری، ترافیکهای سنگین صبحگاهی و عصرگاهی، افزایش هزینه های رفت و آمد افراد از محل کاربه خانه ها، ایجاد آلودگی در شهرهای به ویژه بزرگ، اتلاف زمان افراد برای رسیدن به محل کار، از بین رفتن انرژی از جمله موضوعاتی است که طبق آن ایده های دور کاری مطرح شده است.
بر همین اساس، وزرای عضو کمیسیون اموراجتماعی و دولت الکترونیکی در خرداد ماه سال جاری و بنابه پیشنهاد معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور و به استناد اصل 138 قانون اساسی ،با هدف افزایش بهره وری، انعطاف کاری وکاهش حجم رفت وآمد کارمندان دولت و اثرات جانبی آن ، آیین نامه دورکاری را مصوب کردند ومتعاقب آن کلیه دستگاههای اجرایی دولتی موظف شدند به منظور توسعه دولت الکترونیکی، فعالیتهای مربوط به مشاغل عمومی و اختصاصی را احصا وازطریق دورکاری انجام دهند.
* دورکاری چیست؟
دورکاری، هر گونه شکلی از به کار گیری فناوری های اطلاعاتی (مانند ارتباطات راه دور و رایانه) به جای مسافرت های مربوط به کار و حرکت کار به سمت کارکنان، به جای حرکت کارکنان به سوی کار می باشد.
دورکاری یک شغل نیست، بلکه یک روش سازماندهی کار است که حول پردازش اطلاعات ساخته می شود. افراد یا گروههایی از افراد، دور از کارفرما، مشتری یا طرف قرارداد، کارشان را انجام می دهند؛ کاری که مستلزم استفاده از انواع گوناگون تجهیزات الکترونیکی است.
در واقع دورکاری، نوعی شیوه کار است که به شاغل اجازه می دهد بدون نیاز به حضور در اداره تکالیف و وظایف حرفه ای خود را به دور از بروکراسیهای سنتی با انعطاف پذیری بیشتری انجام دهد که یکی از اصول توسعه آن فناوری اطلاعات است.
* تاریخچه دورکاری
از اواخر سالهای 1970، وقتی که ریز رایانهها و مودمها در دسترس عموم قرار گرفتند، رویای کار از راه دور به شکل کاملتری به حقیقت پیوست.
جک ام.نیلز که در کتابهای مختلف با عنوان پدر دورکاری از او یاد میشود، اولین کسی بود که به صورت رسمی به تحقیق در این خصوص پرداخت و اندیشه دورکاری در دهه 1970 برای نخستین بار از سوی او مطرح شد.
اما موسسه Fedscoop یکی از مراجع رسمی اخبار حوزه IT در دولت فدرال آمریکا محسوب میشود در گزارش TELEWORK2010 که مورد تایید شرکتهای Intel , Cisco نیز می باشد ، نتایج بررسی و مقایسه وضعیت دورکاری بین کارکنان دولتی و کارکنان بخش خصوصی حوزه مرتبط با IT را در دولت فدرال آمریکا بطور خلاصه بیان نموده است.
بر اساس این گزارش، میزان رضایت از دورکاری در بخش دولتی 91 درصد و در بخش خصوصی 95 درصد بوده است.
این گزارش میافزاید، زمان حضور افراد دور کار در خانواده پس ازدورکاری 46 درصد افزایش داشته و کاهش 71 درصدی آلودگی هوا، 69 درصدی افزایش بهرهوری، 76 درصدی افزایش کیفیت زندگی، 70 درصدی ذخیره پول و 84 در صدی صرفه جویی در وقت نیز از دیگر تغییرات محقق شده در میان افراد دور کار پس ازدورکاری محسوب میشود. در همین حال، دکتر تهمینه ناطق یکی از طراحان Telwork در کشور، از پروژه دورکاری شرکت IT and T به عنوان موفقترین شرکت دورکاری در دنیا یاد میکند و میگوید: دورکاری در این شرکت، در زمان توفان کاترینا صورت گرفت.
در این شرکت به شکل دوره ای دورکاری انجام شد و چندین بار نیروها براساس ارزیابی عملکرد، به سازمان فراخوانده شدند تا اصلاحات لازم در روند بهبود انجام کار براساس منطقی علمی صورت بگیرد تا مشخص شود که چه نوع کارهایی را می توان از طریق دورکاری انجام داد.
* مزیتهای دورکاری
بر همین اساس و با توجه به مواردی که به آن ها اشاره شد، دورکاری به دلیل مزیت هایی که دارد مورد توجه سازمان های مختلف قرار گرفته است.
به اعتقاد کارشناسان، از نظر بهرهوری فردی میتوان گفت وقتی یک فرد از کنترل های سازمانی خارج می شود، با «خرد مدیریتی» تلاش می کند که عملکرد خود را افزایش دهد و با برنامهریزی که برای انجام کارها دارد تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا در کوتاهترین زمان ممکن با کمترین هزینه، کارش را بهبود دهد و چون در دورکاری ساعت انجام کار برای فرد شناور تعریف میشود، بنابراین مناسب ترین ساعت را برای انجام کار بهتر انتخاب خواهد کرد و اعتماد به نفس نیروی کار با خرد مدیریتی افزایش خواهد یافت.
هم چنین از طریق دورکاری بهرهوری سازمانها افزایش مییابد و هدررفت انرژی در سازمان ها کاهش خواهد یافت و وقتی نیروهای کار در پروژه دورکاری مشغول به کار می شوند از میزان تنش ها و درگیری ها و تعارضات سازمانی هم کم خواهد شد. در این شرایط، مدیران می توانند از فرصت ها برای برنامه ریزی در جهت استفاده بهینه از منابع سازمانی سود ببرند.
* ویژگی افراد دورکار
به گفته مسوولان، افراد کاملا توانمند، خوداتکا، آگاه به مسئله میتوانند دورکاری انجام دهند، همچنین عدم نیاز مکرر به مسئول، عدم پرسشگری، افرادی که کمتر به دستگاه خود مراجعه میکنند و امکانات لازم را در منزل یا محل مورد نظر دارند در این طرح میگنجند. بر همین اساس، در طرح دورکاری، کارهایی که به وسیله یک فرد قابلیت انجام داشته باشد و افرادی که کمتر نیاز به نظارت مستقیم دارند، در اولویت قرار دارند.
* نفرساعت ملاک ارزیابی
احمد بزرگیان، معاون نوسازی و تحول اداری معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهوری با تاکید بر اینکه فعالیت طرح دورکاری باید قابل اندازه گیری باشد، عنوان کرد: به عبارت دیگر، باید مشخص باشد که چند نفر ساعت برای این کار زمان صرف خواهد شد، مثلا فعالیتی 10 نفر ساعت یا 50 نفر ساعت و یا کمتر و بیشتر زمان میبرد، بنابراین قابلیت اندازهگیری دارد.
* کارهای دسته جمعی دورکار نمیشوند
وی با تاکید بر اینکه علاوه بر آن باید فرد دورکار توانایی و قابلیت دورکاری را داشته باشد، تاکید کرد: کارهای دسته جمعی که نیاز به حضور فیزیکی افراد دارد، مشمول این طرح نیست و در طبقه بندی ها قرار نمی گیرد.
* زیرساخت اجرای دورکاری فراهم است
از سوی دیگر و به گفته معاون نوسازی و تحول اداری معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهوری ، تعریف دولت از دورکاری دقیقا به معنای TeleWorking نیست و تنها بخشی از این طرح نیاز به سرعت اینترنت دارد.
به اعتقاد دکتر احمد بزرگیان، عمده آنچه که در دورکاری تشریح شده تنها با زیرساختهای فعلی امکانپذیر است مگر آنکه دورکاری در بحث خدمات الکترونیکی باشد که باید از طریق دسترسی داخلی اینترانت و یا پرتال های خدماتی انجام پذیرد و اموری که برای دورکاری تعریف شده با اینترنت دایل آپ و یا خطوط پرسرعت ADSL انجام پذیر است و فعلا مشکلی در این جهت نداریم.
* وزارت ارتباطات و دورکاری
اما در خود وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز که به باور اکثر صاحبنظران، در اجرای طرح دورکاری در کشور ، یکی از بازیگران اصلی میباشد اقدام های برای اجرای دورکاری آغاز شده و کارگروهی به ریاست معاون توسعه مدیریت و امور پشتیبانی و با عنوان کارگروه اجرایی طرح دورکاری ستاد وزارتخانه تشکیل شده است.
برای این منظور شاخصهایی نیز تعریف شد و افرادی که دانش لازم را داشته و 60 درصد از شاخص های تعریف شده را جذب کنند، در یک دوره شش ماهه دور کار خواهند شد.
بر اساس ضوابط مشخص شده، این کار در تمامی شرکت ها و سازمان های تابعه وزارت اجرایی خواهد شد.
منبع: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
دکتر فردوسی در خصوص دورکاری می نویسد: عده ای تصور می کنند این طرح تنها مختص زنان است در حالیکه در تمام نقاط دنیا که دورکاری به شیوه رایج اشتغال تبدیل شده شیوهای برای سهولت در اشتغال برای کل کارکنان دستگاههاست، زیرا دورکاری از تردد غیرضروری کارمندان که بخش عمدهای از جمعیت کلانشهرها را تشکیل میدهند، جلوگیری میکند و بر سلامت شهروندان و کاهش ترافیک و آلودگی هوا موثر است.
وی ضمن تاکید بر اینکه دلیل موجه و معقولی برای انحصاری و ذاتی دانستن وظیفه خانهداری برای زنان وجود ندارد و در دنیای امروز اصل بر این است که هر فرد کاملی باید توان انجام امور مربوط به خود را داشته باشد، عنوان می کند: دورکاری پدیده ای است که در بسیاری از کشورها انجام شده است مثلا در کشور فنلاند اجرا شده و موجب استحکام خانوادهها و کاهش طلاق شده است، چون حضور بیشتر زنان در خانواده در راستای اجرای دورکاری میتواند سبب کاهش طلاق و استحکام خانوادهها شود.
روانشناس خانواده درباره فرهنگ دورکاری می گوید: باید تلاش شود تا برای دورکاری فرهنگ آن نیز آموزش داده شود چون گاهی ماندن زن و مرد در خانه سبب دعوا و درگیری می شود. رسانه ملی در زمینه اجرای دورکاری باید فرهنگسازی کند و نباید اینگونه تلقی شود که زنان با دورکاری خانهنشین میشوند چرا که این طرح مانعی برای ارتقای شغلی زنان محسوب نمیشود و آنان میتوانند با امنیت روحی بهتری به مشاغل خود بپردازند.
وی می افزاید: در حال حاضر متاسفانه این مساله که زنان شاغل هم در خانه و هم در محل کار، کار میکنند برای بسیاری از خانوادهها قابل درک نیست و خستگی آنها مورد توجه قرار نمیگیرد. بسیاری از خویشاوندان هم از آنها توقعاتی دارند مثل شرکت در میهمانیها و... اگر این توقعات با حضور زن در خانه همزمان باشد، آنها «دورکاری» را درک نکرده و توقعاتی به سمت زنان سرازیر میشود. باید در این زمینه فرهنگسازی صورت گیرد. چون خانواده ها هنوز این فرهنگ را ندارند و ممکن است همین زمینه اختلاف در خانواده ها شود.
دکتر فردوسی در ادامه به برخی مشکلات دورکاری و ماندن مرد و زن در خانه نیز اشاره کرده است.
متن کامل این مطلب را اینجا بخوانید.
آخرین خبر در مورد دورکاری این است که قرار شده ۳۰ درصد کارکنان دولت به
خانه هایشان منتقل شوند تا امور دولت را از خانه رتق و فتق کنند. این ۳۰
درصد با حساب کتاب هایی که در دنیای اقتصاد دیدم می شود چیزی در حدود ۶۲۰
هزار نفر کارمند.
این طرح اهداف فراوانی دارد؛ از جمله الکترونیکی شدن فعالیت های دولتی،
تمرکز زدایی و انتقال از تهران. گفته می شود دولت به دنبال بی کار کردن
کارمندان نیست و فقط قرار است استفاده بهینه و بهره ورانه از نیروی کار
بشود.
راستش را بخواهید در مورد آخر و عاقبت این طرح اظهار نظر کردن زود است و عاقلانه این نیست که اظهار نظر شتابزده داشته باشیم. اما من میخواهم این سنت را کنار بگذارم و از این حرف بزنم که چرا این طرح موفق نیست و به نظر مانند جنینی نارس میماند.
۱٫ از بین رفتن مرز بین کار و زندگی
جناب آقای شیخ الاسلامی وزیر کار خاطره ای تعریف کردند که روزی برای تایپ نامه ای فوری به دنبال تایپیست می گشتند اما چون ساعت اداری تمام شده بود تلاشهایشان برای یافتن تایپیست نتیجه نداده و لابد خودشان مجبور شدند دست مبارک به کی بورد ببرند و این شده که به این فکر افتادند که چرا نباید دور کاری باشد. (تصورش را بکنید، یک نفر از پشت تلفن فوت میکند و تایپیست دور کار در خانه آن را تایپ میکند، بگذریم که تایپیست محترم کارهای دیگری را هم همزمان انجام دهد)
۲٫ عدم اطلاع رسانی مناسب در مورد اخبار سازمانها و فشار به نیروی کار به دلیل فقر اطلاعاتی
ما هنوز در اداره ها و سازمانهایمان از چنان روابط عمومی و سیستم اطلاع رسانی قوی و رسمی برخوردار نیسیتیم که بتواند جای سیستم ها اطلاع رسانی غیر رسمی را بگیرد. هنوز پچ پچ و شایعه مهم ترین و قوی ترین روش اطلاع رسانی در درون سازمانهای دولتی و برخی از سازمان های خصوصی است. با دور شدن افراد از محل فیزیکی سازمانها کارایی این روش کاهش مییابد و لزوما به معنای قوی شدن روش های اطلاع رسانی رسمی نیست.
۳٫ عدم وجود بسترهای ارتباطی مناسب
گمان کنم نیاز به توضیح نیست!
۴٫ از دست رفتن حس برتر
انسان ها هنوز در پیشرفته ترین کشورهای دنیا به محل خاصی برای کار می روند. درست است که هر روز بیشتر تلاش می شود تا محل کار شرایط مناسبتری برای کار و حتی زندگی داشته باشد، اما هنوز هم در دنیا محل کار از بین نرفته است. اگر این طور بود شرکتهایی مانند گوگل و فیسبوک و یوتیوب چنین محلهای مناسبی برای کار طراحی نمیکردند. اگر بنا بر دورکاری بود بسیاری دیگر بهتر میتوانستند دورکاری کنند. چیزی که محل کار به انسانها میدهد حس تعلق به گروه و اجتماع است. با نشستن در خانه این حس از بین میرود.
۵٫ اگر منظور از دورکاری همان سازمان مجازی باشد که در کتاب ها ی مدیریتی شمه هایی از آن ذکر شده ایجاد آن راه دارد و روش. البته که اینجا کاری با سازمان مجازی نداریم. اما این روش هم محدودیتهای خاص خودش را دارد و گفته میشود مرید و مراد وار به سراغ این روش نرویم.
۶٫ کوچک نشدن دولت
یکی از مشکلات امروز دولت فربهی بیش از حد آن است. دستگاههای دولتی انقدر بزرگ و گنده شدهاند که به راحتی امکان تحرک ندارند و به سختی میتوانند کاری بکنند. تا جایی که می دانم مسئولان در مقابل این دغدغه کارمندان که ممکن است اخراج شوند مقاومت کرده و می گویند که قرار نیست کسی اخراج شود. من نمی گویم کسی را اخراج کنید. اما شما صرفا با تغییر ابزار نمی توانید مدعی استفاده از تکنولوژی شوید. این خانه از پایبست ویران است. مشکل بزرگ ما روحیه دولتی و نگاه به سازمانهای دولتی به عنوان یک آب باریکه است.
۷٫ یکی از فاکتورهای موثر در مشخص شدن حیطه نظارت مدیران دوری و نزدیکی پرسنل است و این که پرسنل در یک محل حضور دارند یا نه. شاید یکی از مهم ترین دلایل شکست این طرح ناتوانی مدیران در مدیریت این حجم از پرسنلی باشد که دور از دسترس آنها قرار دارند. ما که در مدیریت از راه نزدیک گلی به سر دنیا نزده ایم چگونه می خواهیم از راه دور مدیریت کنیم. برنامه ریزی برای دورکاران چگونه است؟ چگونه سازماندهی می شوند؟ کنترل آنها از طریق چه مکانیزمی انجام می شود؟ آیا در هدایت آنها موفق خواهیم بود؟ آیا می توانیم به آنها انگیزه بدهیم؟ تکلیف فرهنگ سازمانی چه می شود؟ کارایی و اثربخشی این افراد چگونه اندازه گیری می شود؟
این چند دلیل و دلایل دیگر باعث میشود به آخر و عاقبت این طرح خوشبین نباشم. امیدوارم اشتباه کنم. چون اگر این طرح عملی شود گامی بزرگ در راستای دولت الکترونیک و بسیاری موارد دیگر برداشته شده است.
از شما میپرسم.
به نظر شما طرح دورکاری دولت موفق خواهد بود؟ چقدر؟
مزایا و معایب کار در خانه برای کارمندان و کارفرمایان
متن کامل آئین نامه دورکاری (تله ورکینگ)
آشنایی با؛ مزایا و معایب کار در خانه برای کارمندان و کارفرمایان |
|
اگرچه بسیاری از افراد پذیرای کار از خانه نمیباشند. عده اندکی حاضرند شغلی تمام وقت صرفاً برای خودشان از خانه راهاندازی نمایند. در واقع تمایل افراد به کار از خانه به دلایل گوناگونی از قبیل افزایش زمان در کنار خانواده بودن، موقعیت فیزیکی، راحتی و آسودگی خاطر آن نسبت به کارآفرینی میباشد. چنانچه شما نیز به دنبال چنین موقعیت و مشاغلی میباشید ارتباطات تلفنی (ارتباطات از راه دور) پاسخ مناسبی برای شما میباشد. اگرچه
بسیاری از افراد پذیرای کار از خانه نمیباشند. عده اندکی حاضرند شغلی
تمام وقت صرفاً برای خودشان از خانه راهاندازی نمایند. در واقع تمایل
افراد به کار از خانه به دلایل گوناگونی از قبیل افزایش زمان در کنار
خانواده بودن، موقعیت فیزیکی، راحتی و آسودگی خاطر آن نسبت به کارآفرینی
میباشد. چنانچه شما نیز به دنبال چنین موقعیت و مشاغلی میباشید ارتباطات
تلفنی (ارتباطات از راه دور) پاسخ مناسبی برای شما میباشد. مفهوم دقیق ارتباط تلفنی یا از راه دور چیست؟ در جریان مورد نظر ما، ارتباط از راه دور در معنای ساده یعنی فرد یا به عبارتی کارمند از مکانی به غیر از شرکت یا محل مورد نظر کارفرما مشغول به کار باشد. معمولاً مکان مورد نظر خانه میباشد و همان وظایف و اموری که قرار بوده در شرکت کارفرما صورت گیرد در خانه انجام میشود. مزایای ارتباط از راه دور ارتباط از راه دور مزایای فراونی دارد. مزایا برای کارمند برای خانوادههایی که فرزندان کوچک دارند، بیشترین مزایای ارتباطا از راه دور صرف زمان بیشتر در کنار اعضای خانواده میباشد. اگرچه یکی از تفکرات رایج در خصوص ارتباط از راه دور این نیست که تمام طول روز را میتوانید صرف کارهای شخصی نمایید، این گفته تنها در خصوص عده بسیار اندک و البته بسیار خوش شانس صدق میکند. در مقابل میتوان چنین گفت زمانی که صرف رفت و آمد میشود دیگر زمان هدر رفته به حساب نمیآید و میتوان در آن زمان به کارهای شخصی پرداخت نه تمام طول روز را. از نظر اقتصادی نیز کار کردن از خانه مقرون به صرفه به حساب میآید. به چه میزان میتوان در بنزین، پوشاک و غذا خوردن در خارج از خانه صرفهجویی نمود. سایر مزایا برای کارمندان عبارتند از: · افزایش بهرهوری (کاهش حواسپرتی و وقفه) · ایجاد تعادل بین زندگی خانوادگی و کاری · انعطاف بیشتر در مکان فیزیکی و ساعات کاری · احیای ساعاتی که هدر میرفتهاند · حضور بیشتر در خانه · فواید زیست محیطی (ماشین کمتر به معنای آلودگی و تصادفات کمتر است) · ارزیابی بهتر کارآیی (تنها براساس کیفیت کار و نتیجه ارزیابی میشوید نه تنها براساس میزان ساعاتی که در اداره حضور داشتهاید) · حذف عوامل ناخوشایند (ترافیک ...) · کاهش کلی استرس و اضطراب · افزایش دلگرمی، رضایت شغلی و انگیزه · بدون نیاز به جابجایی · موقعیتهای شغلی بسیار برای افراد ناتوان - مزایا برای کارفرما · صرفهجویی در هزینههای شرکت (پارکینگ، فضای شرکت ....) · افزایش بهرهوری در کارمندان (به طور میانگین 20%) · کاهش عدم حضور و غیبت · کاهش وقفههای شغلی به سبب وقایع طبیعی (باران و برف، طوفان) · جذب بهترین ها و آزادی عمل در انتخاب · اجتناب از کاهش عملکرد و بازده کارکنان به علت عدم وجود رضایت شغلی و دلگرمی · از آنجا که هیچگونه محدودیتهای جغرافیایی وجود ندارد زمینه برای اختصاص تصحیلات گوناگون و وسیع به کارمندان فراهم میآید. · در برخی کشورها، کاهش مالیات را به دنبال دارد · کاهش هزینههای حاصل از جابجایی کارمندان · جلوگیری از واگیر نمودن بیماریها اشکالات ارتباط از راه دور هر امری دو جنبه دارد و ارتباط از راه دور نیز از این قاعده مستثنی نمیباشد. - اشکالات ارتباط از راه دور برای کارمندان · عدم ایجاد رقابت در بین همکاران · کاهش برخورد اجتماعی با همکاران ممکن است به انزوا و کنارهگیری منجر گردد. · موقعیتها و فرصتهای کمتر برای ارتقاء (خارج از دید، خارج از ذهن) · عدم تحرک برای ساعات طولانی · عدم حمایت در زمینه IT (در صورت خرابی دستگاه کامپیوتر) · فراهم آمدن زمینه لازم برای مواردی که موجب حواسپرتی میشود (کودکان، تلویزیون، یخچال و...) · استفاده مکرر از خوراکیها · دچار نوعی اعتیاد شغلی شوید. - اشکالات ارتباط از راه دور برای کارفرمایان · پدید آمدن مشکلات روحی در افرادی که برای این کار مناسب نمیباشند. · هزینههای آغاز و اجرای عملیات (تجهیزات، آموزش و...) · هزینههای پشتیبانی IT · مدیریت بر سختیها و تردیدهای احتمالی (عدم صداقت و شک و...) · مشکلات و موانع نحوه هماهنگی و نظارت بر اجرای افراد · کنترل امنیت اطلاعات و فایلها هنگام دسترسی کارمندان بیرونی به سیستمهای کامپیوتری شرکت · مباحث امنیتی و سلامتی کارمندان · گسستگی در کار گروهی و فرهنگ اجتماعی و سازمانی مزایا و اشکالات ارتباط و کار از راه دور بسته به شرایط برای هر دو گروه کارمندان وکارفرمایان متنوع و مختلف خواهد بود. باید با سبک و سنگین کردن فاکتورهای مذکور و در نظر گرفتن شرایط و جو حاکم در مورد نحوه اشتغال خود تصمیمگیری نمایید. * چه نوع مشاغلی مناسب ارتباط و کار از راه دور میباشند؟ در حالت کلی در هر نوع مشاغلی که به حضور فیزیکی فرد نیازی نباشد، ارتباط از راه دور مناسب میباشد. همچنین باید مدیری باشد که بتواند نتایج حاصل و کیفیت کار را- نه تنها ساعات کاری- ارزیابی نماید. * افراد دارای چه ویژگیهایی مناسب این کار میباشند؟ شرایط و ویژگیهای لازم برای کار از راه دور همانند شرایط لازم برای کارآفرینی میباشد از قبیل: · خودجوش و خودکفا · مستقل · باانگیزه · منظم و مرتب · دارای قدرت مدیریت زمان · متعهد * یافتن موقعیتهای کار از خانه در خصوص یافتن موقعیتهای کار از خانه چگونه عمل میکنید؟ چنانچه در شرکتی مشغول به کار هستید و شغلتان جزو آن مواردی میباشد که به آسانی و با همان کارآیی در خانه قابل اجرا میباشد پیشنهاد یک یا دو روز در هفته کار از خانه را به مدیرتان بدهید و به تدریج وقتی هم به خودتان و هم به مدیرتان مزیتها و نکات مثبت کار از خانه ثابت شد تعداد روزها را افزایش دهید. چنانچه پیش از این در شرکتی شاغل نبودهاید و یا شغلتان جزو آن دسته نمیباشد که از خانه قابل اجرا باشد، باید به دنبال شغلی متناسب با کار از خانه باشید. برای شروع فهرستی از مهارتها و تجربیات خود تهیه نمایید. سپس نوع فعالیتی که قادر به انجام آن میباشید را مشخص نمایید به عنوان مثال: ثبت اطلاعات بازاریابی تلفنی، خدمات مشتریان، طراحی صفحات وب، حسابداری، وکالت و غیره. در صفحهای دیگر لیستی از مشاغل و صنایعی که ممکن است به مهارتهای شما نیاز داشته باشند تهیه نمایید. لیست مورد نظر را به انضمام رزومه برای شرکتهای مورد نظر ارسال نمود و یا حتی از طریق تلفن آنها را در جریان قرار دهید. چنانچه کار از خانه برای کارفرمایتان موضوع جدید و تازهای باشد اما سایر شرایط روبراه باشد، شغل مورد نظر را مانند سایر مشاغل عادی پذیرفته و با اثبات خودتان به مرور زمان آن را به مشاغل کار از خانه تبدیل نمایید. · سایر مباحث · فرزندان اگر فرزندان کوچکی دارید ممکن است کار از خانه را در کنار مراقبت از آنان تصور نمایید، اگرچه برخی از اینگونه مشاغل این شرایط را فراهم میآورند که بتوان در کنار فرزندان به فعالیت پرداخت اما اکثریت این شرایط را ندارند کار از خانه بدین معنا نمیباشد که هر زمان که دلتان بخواهد آغاز به کار نمایید بلکه باید مدت زمان معینی را به کار اختصاص دهید. اگر فرزندان به سن مدرسه برسند شرایط مساعدتر خواهد شد. برای راحتی و نظم هر چه بیشتر در کارها برای خود و بچهها برنامه تهیه نمایید. برنامه باید شامل کارهایی که برای شغلتان بایستی انجام شود، کارهای خانه و زمان مختص کودکان باشد. حتی میتوان از کودکان در انجام کارهای خانه کمک گرفت. اجازه ندهید دوستان، اقوام یا همسایگان تصورشان بر این باشد چون در خانه حضور دارید پس وقتتان آزاد است، آنان را متوجه سازید که «مشغول کار کردن» میباشید. مورد مشابه در خصوص تماس های فردی نیز صدق میکند. به وسیله Caller LD شمارهها را بررسی نموده و تماسهای شخصی را به وقت آزاد و مناسبتری موکول نمایید. کودکان خود را نیز آگاه سازید که اگرچه در خانه حضور دارید اما مشغول انجام کارهایی برای خارج از خانه میباشید و تنها محیط کاری خود را تغییر دادهاید. در مقابل نباید بیش از حد از کودکان توقع و انتظار داشته باشید. در هر حال آنان بچهاند. نباید فقط به این دلیل که مشغول کار هستید از آنان توقع سکوت و رفتار مناسب داشته باشید. در صورتی که سر و صدا برایتان مشکلساز است محل کارتان را دورتر از محل سر و صدا انتخاب کنید چنانچه فرزندانتان به علت سن بسیار کم نیاز به مراقبت دایم دارند شرایط را بیش از این نمیتوان تغییر داد بهتر است کارتان را با شرایط موجود تطبیق دهید. * فضای دفتر کار قطعاً داشتن فضایی که بتوان به طور موثر و مفید در آن به فعالیت پرداخت امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. البته لازم نیست که هزینه گزاف صرف درست کردن دفتر کاری با تمام جزییات نمایید. یک اتاق خالی گزینه مناسبی برای این کار خواهد بود. اما اگر اتاق خالی در اختیار ندارید گوشه اتاق یا آشپزخانه یا میز ناهارخوری هم گزینههای مناسبی میباشند. از میزان نوررسانی مناسب محل انتخابی اطمینان حاصل نمایید. بنابر تجربه شخصی بهتر است تمام وقت از لپ تاپ استفاده نکنید اگرچه فضای کمی را اشغال میکند. لپتاپها برای این منظور طراحی نشدهاند بهتر است فضایی برای نصب میز و کامپیوتری بر روی آن در نظر گرفته شود. لپ تاپ خود را برای مواقع ضروری و هنگام مسافرت نگه دارید. برای مبلمان دفتر کار خود نیز میتوانید از مغازههایی که اجناس دست دوم دارند کمک بگیرید. * تجهیزات و وسایل مورد نیاز تجهیزات و وسایل مورد نیاز به نوع و نحوه شغل انتخابی بستگی خواهد داشت اما دفتر کار معمولی شرایط و ویژگیهای ذیل را نیاز دارد: · دو خط تلفن- یک خط تلفن شخصی و یک خط کاری (شامل صوتی و قابلیت فکس) · اینترنت پر سرعت · دستگاه پرینتر · دستگاه فکس · منشی تلفنی · دستگاه سی دی خوان کار از خانه پیشنهادی است برای آن دسته از افراد که خواهان یا نیازمند شغل میباشند از طرف دیگر نمیتوانند یا نمیخواهند خانه را برای کار ترک نمایند. اگرچه یافتن شرایط و موقعیت مناسب کار از خانه چندان ساده و آسان به نظر نمیرسد اما همانند سایر مباحث و کارها نیازمند پشتکار و استقامت میباشد. ترجمه: الناز طالب زاده |