انمها و آقایان، مایلام مقدم شما را به همایش دورکاری ۲۰۰۱، که در آن به بحث دربارهی جوهر کار و پیشه خواهیم پرداخت، گرامی بدارم. باید تأکید کرد که علاقهی ما معطوف به کار است، که میتوان آن را از وجه کیفی و نیز از حیث بهرهوری، در سطح بالایی دانست. این مفروضات مقدماتی، تضمینکنندهی سطح بالای اشتغال، و علاقهمندی و توانمندی افراد به ادامهی کار در دورهی بازنشستگی نیز هست.
جامعهای که اصطلاحاً جامعهی دانشی نامیده میشود، تعداد فزایندهای ازسیستمهای فنی و اجتماعی را عرضه میکند که از طریق آنها میتوانیم با خلق سریع دانش، با نیازهای خاص خدمتگیران همگام شویم.
شاید بپرسید که آیا از منابع انسانی و فنی، خوب استفاده میشود یا نه؟ آیا فناوری بخوبی از تولید پشتیبانی میکند، و آیا به برقراری تماسهای درونسازمانی و تماس با خدمتگیران کمک مؤثر میکند؟ آیا روابط داخلی و دوجانبه بین کارکنان و مدیریت به گونهای سازماندهی شدهاند که به پیشبرد روند خلق و اشاعهی دانش بینجامند؟
اشتغال و شکلهای جدید کار
گرایش عمومی، به کارهایی است که وجه غالب آنها، دانش است و توجه به چنین امری بهخودیخود، شرط اولیهی توسعهی سالم مییاشد. باید از عوامل خاصی که اشتغال به آنها بستگی دارد، ارزیابی دقیقتری به عمل آورد. باشکلهای بدیع کار، میتوان به مزایای ویژهای درارتباط با اشتغال و بهرهوری دست یافت.
به موجب یک بررسی تجربی که بهوسیلهی «پکا ییلوستالو»[۳] انجام شد و بر شرکتهای فنلاندی متمرکز بود، مکانهای کاری که امکان یادگیری مستمر در آنها فراهم شده بود، دارای میانگین افزایش برابر با ۱۵ نفر بودند، درحالی که تعداد کارکنان مکانهای کاری که فرصتی برای یادگیری و رشد فراهم نمیکردند، رو به کاهش بود. متأسفانه فقط یک چهارم از مجموع مکانهای کاری در ردهی موارد مثبت قرار داشتند.
بررسیها همچنین نشان میدهند که اثرات اشتغال، بیشترند؛ گروهها، کانونها، نوبتهای کاری، و محافل کیفی بیشتری به ظهور رسیدهاند. اگر درمحل کار موفق به نوآوری در فرآیندها شویم، افزایش اشتغال در ارتباط با دیگر عرصهها به سه برابر میرسد، و در صورت نوآوری درتولید، اختلاف در پیامدهای اشتغال، به ۱۲ برابر میرسد.
یادگیری و توسعهی سازمانی
حیات کاری مبتنی بر دانش و کاردانی، نیازمند مهارتآموزی پایهای و حرفهگرا است. مهارتآموزی درعینحال به یک هدف شخصی تبدیل میشود. مطالعات پژوهشی نشان میدهند که مهارتآموزی، سرمایهگذاری خوبی در حوزهی اشتغال و بهرهوری است، بهشرطیکه بنابه یک نیاز خاص، به آن اقدام شود، یا این که سازماندهی کار نیز در همان حین گسترش یابد و مهارتهای جدید و پیشین، واقعاً در سازمان به کار گرفته شوند.
در همین ارتباط، مزایای فناورانه را نیز تنها هنگامی میتوان دریافت که حال و هوای عملیات درمحیط شغلی ارتقا یابد. اگر ندانیم که چگونه درمحیط کار از مهارتها یا از فناوری پیشرفته بهره بگیریم، یا اگر هدف ما درمحیط کار، سودبردن از منابع عمومی و از جویندگان کار، بدون توجه به مسئولیتها و بدون توجه به کارآیی واقعی باشد، در آن صورت، ایراد کار را تنها در مهارتآموزی نباید جستجو کرد.
خانمها و آقایان، برای بهرهگیری از سرمایهگذاریهای فناورانه و مهارتآموزی، نیازمند سازماندهی مجدد کار هستیم. بهرهگیری از سرمایهی فکری و مهارتآموزی به این معنا است که کانون توجه سیاست کار را به سوی ابزارها و شیوههای توسعهی حیات کاری تغییر دهیم. باید از محلهای کار در بهبود کارکردهایشان پشتیبانی کرد واین، کار آسانی نیست؛ هر چند که ما پیششرطهای اطلاعاتی و سازمانی لازم برای این امر، و نیز مقدار تجربهی عملی لازم را به دست آوردهایم. سیاست «توسعهی حیات کاری» در عرصهی صنعت و پیشه[۴]، سیاست بسیار ثمربخشی است، زیرا عمدتاً از سرمایههای فنی و انسانی موجود بهره میگیرد. به تبع اصطلاح معروف «تحقیق و توسعه»[۵] در اینجا باید از «یادگیری و توسعهی سازمانی»[۶] سخن بگوییم.
از دورکاری تا کار الکترونیکی
تعریف سنتی دورکاری، کار در مکانهایی غیر از مکانهای کاری متعارف کارفرما، استفاده از فناوری اطلاعات یا فناوری مخابرات و احتمالاً اوقات کاری انعطافپذیر را شامل میشده است. در بررسی این مشخصهها، میبینیم که کاربرد فناوری مخابرات واطلاعات، امروزه پیششرط تقریباً هرنوع کاری است. انجام کارهای شخصی بر محیطهای رابط کاربر[۷] و شبکههای دادهای استوارند. اتصالات ]ارتباطی[ درونی و بیرونی محلهای کاری و نیز انتقال اطلاعات و دادهها، از عناصر کار معمول ]وبهنجار[ هستند. بنا به توافق محلی و شخصی، اوقات کاری، متنوع و گوناگون میشوند. فناوری سیار، مثل تلفن همراه، برقراری تماس و انجام کار در هر مکانی را، عملاً ممکن ساخته و در نتیجه تغییرات فنی و سازمانی، توصیف عمومی کار را در راستای دورکاری گسترش داده است.
علاوه بر نکات بالا، دریافتهایم که تأمین نیازهای خدمتگیران، نیازمند همکاری دو جانبه در سطحی عمیقتر میباشد. این امر در قالب عملکردی دریک زنجیرهی ارزش افزوده، یا در شبکهی ارزش افزوده نمود مییابد: کارکنان غالباً در گروههایی کار میکنند که افراد تشکیلدهندهی این گروهها از سوی سازمانهای مختلفی استخدامشدهاند.